Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een professionele, onafhankelijke ondersteuner binnen een organisatie. De taken van een vertrouwenspersoon omvatten het bieden van een veilige ruimte voor werknemers om vertrouwelijke kwesties te bespreken, zoals discriminatie, intimidatie, pesten, integriteitsschendingen en andere problemen op de werkplek. 

Een vertrouwenspersoon vervult een cruciale rol binnen een organisatie. Als onafhankelijke professional zijn hun verantwoordelijkheden divers en van groot belang voor het welzijn van werknemers en de algehele prestaties van de organisatie.

 

De taken van een vertrouwenspersoon omvatten in de eerste plaats het creëren van een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin werknemers vrijuit hun zorgen kunnen uiten. Of het nu gaat om kwesties als discriminatie, intimidatie, pesten, integriteitsschendingen of andere problemen op de werkplek, de vertrouwenspersoon staat klaar om te luisteren, te begrijpen en te begeleiden.

 

Daarnaast fungeert de vertrouwenspersoon als een betrouwbare bron van advies en ondersteuning. Ze helpen werknemers bij het identificeren van mogelijke oplossingen voor hun problemen en bieden begeleiding bij het nemen van stappen om deze problemen aan te pakken. Dit gaat verder dan simpelweg luisteren; het is gericht op het vinden van constructieve en praktische manieren om de situatie te verbeteren.

 

De rol van een vertrouwenspersoon is van onschatbare waarde voor het welzijn van werknemers. Door problemen aan te pakken en conflicten op te lossen, dragen ze bij aan het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de geestelijke en fysieke gezondheid van werknemers, maar ook voor de prestaties en betrokkenheid binnen de organisatie.

 

Bovendien speelt de vertrouwenspersoon een essentiële rol bij het handhaven van de integriteit en reputatie van de organisatie. Ze helpen bij het identificeren en aanpakken van ongewenst gedrag, waardoor de organisatie ethische normen hoog kan houden en eventuele risico's kan beperken.

Kortom, een vertrouwenspersoon is de hoeksteen van een gezonde werkomgeving. Hun rol is gericht op het bieden van ondersteuning, het oplossen van problemen en het handhaven van normen, en draagt op meerdere niveaus bij aan het welzijn en de prestaties van zowel werknemers als de organisatie als geheel.

 

Denk jij aan de dood?

'Denk jij aan de dood?'Zelfdoding, zelfmoord, suïcide, welke naam je ook gebruikt het is een heftig onderwerp voor de maandagochtend, maar in mijn ogen een te weinig besproken onderwerp. Feiten;- In 2022 overleden 1916 mensen door zelfdoding. Dat zijn 5 mensen per dag!- Jaarlijks doen 50.000 mensen een poging tot zelfdoding.- Ruim 2/3 is man en 60% is niet in beeld bij de zorg.- Gemiddeld plegen 88 (ex-)medewerkers per maand suïcide. Wist je dat pesten (op de werkvloer) een grote factor is voor zelfdoding?Echter zijn er meer factoren die het ontstaan van suïcidaliteit triggeren. - werkdruk- ontslag/arbeidsongeschiktheid- conflicten- seksuele intimidatie- discriminatie- trauma op het werk en confrontatie met suïcide- toegang tot middelen- lagere inkomens (en inflatie)Sta jij hier als medewerker of werkgever bij stil? En weet jij welke signalen er kunnen zijn die jij als werkgever op kunt pikken? En welke rol een vertrouwenspersoon hierin kan betekenen? Vaak worden gesprekken hierover als heel lastig ervaren zowel voor degene die zijn of haar verhaal verteld, maar ook voor de ontvanger van het verhaal.Weet jij hoe je hier mee om kunt gaan? Ervaring leert dat wanneer mensen de mogelijkheid hebben om hun verhaal te delen en de veiligheid ervaren om hierover te praten met een iemand zonder oordeel, dat er dan ruimte komt en de kans op daadwerkelijke zelfdoding enorm verminderd. Wist je dat 1 op de 40 mensen met deze gedachte rondloopt? Dus heb jij een bedrijf met 200 medewerkers, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk 5 mensen die met deze gedachte rondlopen. Zorg dat deze mensen hun verhaal durven te gaan delen met iemand die zij vertrouwen. --------------------------------------Heb je zelf direct hulp nodig of maakt dit artikel veel bij je los: op telefoonnummer 0800 0113 zitten 24/7 mensen klaar aan de telefoon om met je te praten.

Lees meer »

Wat doet HR?

Wat doet HR? Dinsdag sprak ik een HR-manager. Ik had het er met haar over dat veel directies niet weten wat nu de functie van een HR-medewerker is.En dat veel directies graag een vertrouwenspersoon onderbrengen bij HR. Maar iemand die eventueel ook een ontslag moet regelen voor een medewerker en iemand die ALTIJD in het belang van het #bedrijf moet kijken, daar kun je toch niet de functie van vertrouwenspersoon aanhangen. Helaas weten veel mensen het verschil nog niet tussen wat doet een vertrouwenspersoon en wat kun je een HR-medewerker in vertrouwen vertellen.Natuurlijk kun je met veel dingen prima bij HR terecht. Maar lang niet met alles. Dit moet je ook niet willen als bedrijf. Daarom in onderstaand artikel nog eens uitgelegd wat de functie van HR nu eigenlijk is.

Lees meer »

Nieuwe samenwerking!

CHEFS CULINAR NederlandWat een prachtig bedrijf! Onlangs was ik daar om mezelf voor te stellen als extern vertrouwenspersoon.Bij de hal voelde ik al meteen een warm welkom! Een vriendelijke dame achter een prachtige bar heette mij welkom. De hele hal en ontvangst is zo prachtig ingericht!Vervolgens werd ik eveneens heel hartelijk ontvangen door twee dames van HR.Marjet heeft me het hele bedrijf laten zien. Wat me opviel was dat het overal zo schoon en opgeruimd was!Na een goed gesprek hebben zij vorige week akkoord gegeven op onze #samenwerking.CHEFS CULINAR Nederland zet hiermee een geweldige stap voor hun #medewerkers! Zij kiezen er voor, vóórdat het verplicht is, om met een externe vertrouwenspersoon te gaan werken. Waar al hun medewerkers terecht kunnen!Mijn complimenten naar deze #organisatie om nu deze stap te nemen. Om de stap te nemen om te zorgen dat hun medewerkers gehoord worden. Eén van de belangrijkste zaken in het ondernemerschap; luisteren naar je mensen.Daarnaast ga ik hier, in overleg en afhankelijk van welke behoefte er is, #trainingen en #workshops geven gericht op ongewenste omgangsvormen.Op deze manier kunnen we hun medewerkers informeren over #pestgedrag, (seksuele) #intimidatie en #discriminatie om zo zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat dit ongewenst gedrag plaatsvindt.Chefs Culinar bedankt voor jullie vertrouwen in mij als jullie externe #vertrouwenspersoon en op naar een mooie samenwerking!

Lees meer »

Vermijden van de formele route

Het is aan mij als vertrouwenspersoon (natuurlijk ook aan jou als werkgever) om er voor te zorgen dat jouw medewerker zich gehoord voelt, advies krijgt en de juiste opvang en begeleiding krijgt bij zijn of haar klacht of melding.

Lees meer »

Kerntaken vertrouwenspersoon

Wat zijn de kerntaken van een vertrouwenspersoon? De eerste taak is het opvangen, begeleiden en adviseren van klagers en melders. Een klager is iemand die zelf slachtoffer is van een ongewenste omgangvorm die hem of haar persoonlijk schaadt of heeft geschaad.

Lees meer »

Wie ben ik?

Mijn naam is Eefke Verhagen-Teunissen, ik ben 38 jaar en woon in Elsendorp, een prachtig klein boerendorpje in Brabant. Ik ben getrouwd met mijn man Sebastiaan en daarbij heb ik het geluk dat ik er meteen een bonuszoon bij had. Milan is inmiddels 13 jaar en is regelmatig in de weekenden en vakanties bij ons.

Lees meer »

Trainingen en workshops

In een tijd waarin welzijn en respect op de werkplek centraal staan, is het essentieel voor organisaties om proactieve maatregelen te nemen. Bewustwording over kwesties als pesten, seksuele intimidatie en andere vormen van ongewenst gedrag is van cruciaal belang voor het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving. Mijn trainingen en workshops voor bedrijven zijn ontworpen om hierbij te helpen.

Lees meer »

Waarom een externe vertrouwenspersoon het verschil kan maken.

Een veilige en respectvolle werkomgeving is van onschatbare waarde voor zowel werknemers als organisaties. Conflicten, intimidatie, pesten en andere problemen op de werkplek kunnen niet alleen het welzijn van werknemers aantasten, maar ook de productiviteit en reputatie van een organisatie schaden. Daarom is de rol van een vertrouwenspersoon van cruciaal belang. Maar wat is effectiever: een interne of een externe vertrouwenspersoon?

Lees meer »

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een professionele, onafhankelijke ondersteuner binnen een organisatie. De taken van een vertrouwenspersoon omvatten het bieden van een veilige ruimte voor werknemers om vertrouwelijke kwesties te bespreken, zoals discriminatie, intimidatie, pesten, integriteitsschendingen en andere problemen op de werkplek. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.